Δόξα Προσκυνητών


Τo Καμάρι του χωριού είναι η ποδοσφαιρική ομάδα ΄΄Δόξα Προσκυνητών’’.

Η ιστορία της ομάδας

Η πορεία της ομάδας μπορεί να χωριστεί σε 4  περιόδους.
1η Περίοδος (1950-1965)

2η Περίοδος (1965-1975)
3η Περίοδος (1975-2000)
1η Περίοδος (1950-1965)
Είναι η περίοδος που παίζουν ποδόσφαιρο, χωριανοί που σήμερα είναι στην ηλικία των 60-70 χρόνων , που δυστυχώς δεν έχουμε αρκετό πληροφοριακό –φωτογραφικό  υλικό μέχρι σήμερα, αλλάαισιοδοξούμε να βρεθεί .

Εικ .Η ομάδα στην περίοδο 1950-1965


Εικ .Η ομάδα στην περίοδο 1950-1965.

Διακρινονται  απο κατω προς τα πανω  : 
Τσομπανικολίδης Aλέκος, (Αντρέου) Δαλακάκης Γιάννης ,Γκαντίδης  Γιώργος  ,Τσότρας Βασίλης , Γερωνίδης Θωμάς,  Παρασκελίδης Μήτσος.

Στην περίοδο αυτή αγωνίζονται ηλικιακά,  οι Κοκκινάκης Στέργιος, Δαλακάκης Κώστας (Νταλάκας), Καραπούλης Νίκος, Καμπάνταης Γιάννης, Κωστενίδης Κώστας(Κουτσινίκος), Καλάκης Γιώργος, Τανανάκης Γιώργος, Μοσχίδης Μιχάλης, Δαλακάκης Κώστας(Πιλικίς),Πρεπάκης Γιάννης(Αποθανών),Σαραντίδης Αντώνης,Κοκινίδης Αθανάσιος(Γκολαρας) , Σαρίδης Χρήστος, Κάζης Χρήστος, Αλεξανδρίδης Αθανάσιος.
Λίγο  αργότερα αγωνίζονται κατά ηλικία οι Αλεξανδρίδης Ευάγγελος, Αλεξανδριδης Θεοδωρος ,Αλεξανδρίδης Νίκος, Παρασκελίδης Ευάγγελος,Δημητριάδης Χρήστος, Πρεπάκης Τάκης ,Δουλγεράκης Στέφανος(Νούλης),Σπυριδωνίδης Κώστας, Δαλακάκης Κώστας,Καράκης Δημήτρης, Κοζάκης Φίλιππος(Αποθανών),Πρεπάκης Σούλης, Τασακλάκης Νίκος.
Οι παλαιότεροι θα θυμούνται ότι αν και δεν υπήρχε συγκροτημένη ομάδα , οι τότε φίλοι της μπάλας, αγωνιζόταν στην περιοχή ‘’ΑΧΥΡΑ’’ , μέρος όπου το καλοκαίρι οι παλαιού τύπου θεριζοαλωνιστικές ‘’πατόζες’’ θέριζαν το σιτάρι, και μετά ο χώρος ήταν ελεύθερος. Άλλοτε με εστίες από πέτρες, άλλοτε με κλεμμένα καδρόνια που στηνόταν ως δοκάρια, έκαναν όλους μας να παίζουμε μπάλα ώρες και ώρες, χωρίς ημίχρονα.
Λίγο αργότερα αυτή  η  παλιά ομάδα που δεν έπαιζε βέβαια σε διασυλλογικό πρωτάθλημα , αλλά εμείς  οι πιτσιρικάδες το 1970-1974 την θυμόμαστε ως μεγάλη ομάδα, στα μάτια μας, με ατελείωτους και επεισοδιακούς αγώνες με την Ξυλαγανή, την Μαρώνεια, την Πελαγία,  τον Ίμερο και άλλες ομάδες.

Αυτή η ομάδα αγωνιζόταν σε ένα εκπληκτικό γήπεδο για τα τότε δεδομένα, φυσικά  με  χώμα, με αυτοσχέδια δοκάρια( μερικές φορές προερχόμενα από παλιά εγκαταλελειμμένα σπίτια-αποθήκες, στάβλους,κτλπ).


Γήπεδο του Παλιού Δημοτικού Σχολείου


Και φυσικά το γήπεδο ειχε στην μια του πλευρά κερκίδες τσιμεντένιες, πρωτοποριακό για την εποχή . Βέβαια πολλές φορές μας κυνηγούσε  ο δάσκαλος από εκεί, κλείδωνε την  σιδερένια πόρτα του Παλιού σχολείου, και μεταναστεύαμε  σε άλλα αυτοσχέδια γήπεδα,  όπως  αναφέρονται παρακάτω.


Γήπεδο  στις« Αποθήκες» των Γεωργικών  Συναιτερισμών


Γήπεδο  «στου Τασούλη τον Κιλιμέ»,


Γήπεδο «στης Mπάμπως Άννας το αλωνάκι»,
 Γήπεδο «στα άχυρα».

3η Περιοδος(1975-2000)

Κάποια στιγμή, περί το 1975-76 μερικοί μερακλήδες χωριανοί αποφασίζουν να συγκροτήσουν σε συλλογικό πλέον επίπεδο την ομάδα του χωριού την ΔΟΞΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΩΝ . Χάριν  στις ‘’αξιέπαινες ‘’ προσπάθειες του Πρόεδρου Χριστοδουλίδη Χρήστου (Βαρδινογιάννη)


και του αντιπροέδρου   Δαλακάκη Γιάννη (Αντρέου), και παίζοντας στην Ερασιτεχνική κατηγορία, σε άλλα γήπεδα,εκτός χωριού όπως στην Ξυλαγανή κάνει μια αξιόλογη πορεία. Τότε ξεκινά και ένας Γολγοθάς, ώστε να κατασκευαστεί το δικό μας γήπεδο. Μετά από 2 χρόνια περίπου και μετά από πολύ τρέξιμο του Προέδρου (Χριστοδουλίδη Χρήστου – Βαρδινογιάννη ) όπως τον αποκαλούσαμε, καθως και αλλων , επέτυχε τελικά  να γίνει, ένα όμορφο γήπεδο με ψιλό σπαστό χαλικάκι,  περιφραγμένο, με αποδυτήρια. Όμως η κάμψη στο έμψυχο υλικό είχε επέλθει, και η ομάδα σταματά την δραστηριότητα της.Την περίοδο αυτή 1975-1982 αγωνιστήκαν πολλοί καλοί παίκτες , με μπροστάρηδες τα αστέρια της ομάδας Δαλακάκης Κώστας ή( Πιλικίς), και  Σπυριδωνίδης Κώστας , και τους υπόλοιπους , Πρεπάκης Αθανάσιος(Σούλης),Τανανάκης Στέλιος,Μοσχίδης Αθανάσιος(Αποθανών) ,Βόλος Χρήστος,Καρακωστίδης Νικόλαος,Μητρίδης Κωνσταντίνος,Ηλιάδης Πασχάλης,Τρίχας Γιάννης,Κοζάκης Σιδέρης,Φουρνατζής Χαράλαμπος ( του Δημητρίου) , Δουκάκης Κοσμάς ,Καρταλάκης Γιάννης,Σαραντίδης Αντώνης,Μπουγιουκλής Απόστολος,Δημητριάδης Κώστας ,Κακλαρίδης Ιορδάννης ,Καράκης Δημήτριος ,Κοζάκης Φίλιππας (Αποθανών) Λαλάκης Νίκος , Κοκκινάκης  Σάκης (Αποθανών),Τασακλάκης Τάκης(Δαμανάκης) ,Χρυσόπουλος Τάκης, Μανουσίδης Κώστας, και άλλοι, ας με συγχωρήσουν αν τους ξέχασα τώρα , άλλα επιφυλάσσομαι να τους συμπληρώσω.
Αυτή η ομάδα αγωνίζεται μέχρι το 1982-83, όποτε την σκυτάλη παίρνουν νεώτεροι και ίσως και καλύτεροι αφού είχαν και αυτοί μια εξαιρετική πορεία.
Σε αυτήν την περίοδο αγωνίζονται κατά ηλικία οι Καρταλάκης Νίκος, Καρακωστίδης Γιώργος,Χριστοδουλιδης Γιώργος, Καρταλάκης Γιάννης,Κοζάκης Σιδέρης, Βασιλακόπουλος Αθανάσιος και αλλοι.
Διακρίνονται : ‘Ορθιοι,Kοκινιδης Αθανασιος (Γκολάρας) Δημητριάδης Κώστας, Καρταλάκης Ιωάννης, Χρήστος Χριστοδουλίδης (Βαρδινογιάννης),Βόλος Χρήστος, Σπυριδωνίδης Κώστας, …………………Δημητριάδης Χρήστος. Καθήμενοι, Δουκάκης Κοσμάς,  Κάζης Χρήστος , Τανανάκης Γιώργος, Κοζάκης Σιδέρης, και Τρίχας Γιάννης.


Διακρίνονται: Όρθιοι, Δαλακάκης Κώστας, Τανανάκης Στέλιος,Πρεπάκης Σούλης, Καρακωστίδης Νίκος,Μπουγιουκλής Αποστόλης,Σπυριδωνίδης Κώστας,και Μητρίδης Κώστας. Καθήμενοι, Σαραντίδης Αντώνης, Καρτάλακης Ιωάννης, Μοσχίδης Αθανάσιος, Κοζάκης  Σιδέρης,Φουρνατζής Μπάμπης του Δημητρίου, και Βόλος Χρήστος
Διακρίνονται: Όρθιοι, Χριστοδουλίδης Χρήστος ,Σπυριδωνίδης Κώστας, Κοζάκης Σιδέρης, Καρακωστίδης Γιώργος, Καράκης Δημήτρης, Δουλγεράκης Στέφανος(Νούλης),.Καθήμενοι, Κακλαρίδης Ιορδάνης, Μητρίδης Κώστας,.Πρεπάκης Σούλης , Δουλγεράκης Τάκης.


Διακρίνονται: ‘Ορθιοι , Δουλγεράκης Στάφανος, Βάλος Χρήστος, Μοσχίδης Αθανάσιος, Κοζάκης Σιδέρης, .,Δαλακάκης Κώστας, καθήμενοι, Σπυριδωνίδης Κώστας, Πατσιούρης Χρήστος,.,Καρταλάκης Ιωάννης, Πρεπάκης Σούλης, .Μητρίδης Κώστας.4η Περίοδος(2005 -2013)

Εικ: Το έμβλημα  της ομάδος ‘’Δόξα Προσκυνητών’’.

 Η νέα σελίδα της ομάδας ξεκινά με την εμφάνιση ενός «μερακλή ανθρώπου», που παρ ότι δεν είναι από τους Προσκυνητές, ταρακουνά τα νερά, και δημιουργεί  μια ομάδα ΄΄κόσμημα΄΄ για το χωριό . Αγαπά την ομάδα πιο πολύ και από του κατοίκους της και έτσι  ξεκινά μια λαμπρή πορεία.

Πρόκειται για τον «Γιώργο το Λιάγκη»
Γεωπόνος στο επάγγελμα, με κατάστημα πωλήσεων  γεωργικών ειδών-γεωργικων φαρμάκων στην Κομοτηνή , που βάζει το χέρι στην τσέπη βαθιά και στηρίζει την ομάδα σε όλα τα επίπεδα. Από το 2005 και παίζοντας στο πρωτάθλημα της Γ΄ Ερασιτεχνικής κατηγορίας του ξεκινά μια ανοδική πορεία, ανεβαίνει στις κατηγορίες και τελικά  φτανει  στη Α’ Ερασιτεχνική όπου παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο εδώ και πολλά χρόνια. Αυτή η ομάδα βέβαια αγωνίζεται σε ένα όμορφο γήπεδο με χόρτο, κερκίδες, προβολείς, αποδυτήρια, τεχνική υποστήριξη  κτλπ.Όπως πάντα οι χωριανοί στηρίζουν με την παρουσία τους στο γήπεδο την ομάδα.


Ο Πατήρ Παύλος στο πλευρό της ομάδος, με τον αγιασμό  εν όψει του πρωταθλήματος.


Το νέα αστεράκια ,περιμένουν  υπομονετικά τον χρόνο, να αναδειχθούν  σε μεγάλους παίκτες !!!!!!
H   σύγχρονη ενότητα της Δόξας Προσκυνητών είναι αρκετά μεγάλη, οπότε θα προστεθεί πολύ υλικό  στην συνέχεια του χρόνου.

Σημείωση:

Α).Για περισσότερο φωτογραφικό υλικό  άμεσα  μπορείτε να επισκεφτείτε  την διεύθυνση : https://www.facebook.com/groups/213752052775/photos
Oπου ο Πάνος Παρασκελίδης του Στεργίου  (άτυπος  φωτογράφος της ομάδας , έχει  αποθανατίσει – συλλέξει  αρκετό  φωτογραφικό  υλικό ) και τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα  για αυτό.
Β).Όσοι  εκ των αναγνωστών έχουν την δυνατότητα να παράσχουν στην ιστοσελίδα του χωριού  αθλητικό και μη, φωτογραφικό υλικό θα είναι ευπρόσδεκτο και φυσικά μεγάλης αξίας, σε όποια περίοδο αθλητική  και αν αναφέρετε.(Η φωτογραφία θα σκαναριστεί και θα επιστραφεί στον ιδιοκτήτη της).
Γ) Είναι ευπρόσδεκτες  όλες οι πληροφορίες , για την ομάδα , καθώς και παρατηρήσεις , για πιθανά λάθη που έχουν γίνει στην σελίδα  μέσω του προσωπικού μου  e-mail : nikoska2008@hotmail.com, καθώς και τηλεφωνικής  συνεννόησης μας,

 στα τηλεφωνά :
6944727261 ,
*727261,

2531033608Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου