Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

Εντυπωσιακή η Έκθεση Φωτογραφίας στην Ξυλαγανή Ροδόπης !

Όταν η αγάπη για τον τόπο σου είναι μεγάλη , και ανιδιοτελής , τότε τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά. Το proskinitesgr  δεν θα μπορούσε να λείψει , από μια τόσο σημαντική  και  ουσιαστική δράση. Φώτο -Αναμνήσεις , την ονόμασε ο εμπνευστής της Καθηγητής Κος Δουμπουλάκης Δημήτριος (Ξυλαγανιώτης ). Αμέριστη   η  βοήθεια του Συλλόγου Πατεράδων   ώστε να παρουσιαστεί ένα καλό αποτέλεσμα. Στην έκθεση , υπάρχει φωτογραφικό υλικό από τους Πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην Ξυλαγανή το 1922 και 1924 στην μεγάλη τους πλειοψηφία από την Βόρεια Θράκη ( Ανατολική Ρουμελία) ,αλλά και από την Ανατολική Θράκη . Μέσα από τις σπάνιες φωτογραφίες που πρόσφεραν απλόχερα οι Ξυλαγανιώτες  στον Κο Δουμπουλάκη  ο επισκέπτης , μπορεί να δει τις δραστηριότητες και την καθημερινότητα  των Ξυλαγανιωτών  στις δεκαετίες του 30 του 40 του 50 του 60 αλλά και του 70. Επίσης  εντυπωσιακές φωτογραφίες με την  ενδυμασία , τα σπίτια  , αλλά και  με γλέντια και  χορούς. Η όλη οργάνωση , χρηματοδοτήθηκε από τους ίδιους και ΕΙΝΑΙ   ΑΞΙΟΙ  ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΩΝ , διότι θα είναι μια ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ  ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ για τους νέους και νέες της Ξυλαγανής. 








Στην φωτογραφία ο Κος Δουμπουλάκης Δημήτριος (στην μέση)  , πλαισιωμένος από το Σύλλογο Πατεράδων ( Κύριοι  Μουζαλιώτης  Ευάγγελος  και Παπαδάκης  Τριαντάφυλλος )





















Στην  τελευταία φωτογραφία μαζί με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Πατεράδων Κο Μουζαλιώτη  Ευάγγελο , βλέπουμε  το Πολιτιστικό Κέντρο Ξυλαγανής  να καταστρέφεται  εξαιτίας της αδιαφορίας των σημερινών διοικούντων στο Δήμο Μαρώνειας - Σαπών . Είναι ένα στολίδι  που θα πρέπει να λάβει την κατάλληλη προσοχή  πριν   να είναι πολύ αργά  .










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου