Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Εξέχουσα Θέση στα 2 Βιβλία Θρακιώτικων Φορεσιών του Γιώργου Τοπαλίδη κατέχουν οι Φορεσιές των Προσφύγων Χατζηλαριωτών !!!

Μεγάλη τιμή για το χωριό μας , να συμπεριληφθούν  οι  2  παραδοσιακές  φορεσιές (των μεγαλύτερων πληθυσμιακών ομάδων) στα βιβλία του. Πρόκειται για  2 εντυπωσιακά βιβλία που περιλαμβάνουν τις περισσότερες παραδοσιακές φορεσιές των ελληνικών χωριών της Ανατολικής και Βόρειας Θράκης . Ευχαριστώ δημόσια τον κο  Γιώργο Τοπαλίδη φίλο και συνάδελφο μου (Στρατιωτικό), που μέσα από αυτήν την εκπληκτική του εργασία  ως  ερευνητής και χοροδιδάσκαλος παρουσίασε ένα  εντυπωσιακό αποτέλεσμα που θα αποτελέσει  σημαντική  παρακαταθήκη για το μέλλον της Θράκης .  Στο  1ο  Βιβλίο του (Φορεσιές της Θράκης 1)
 περιλαμβάνει την παραδοσιακή του μεγαλύτερου αριθμητικά προσφυγικού τμήματος του χωριού που είναι από το Σύδιον ή Σιαχίνκιοι της Ανατολικής Θράκης . Στην μια φωτογραφία  απεικονίζεται η νέα φορεσιά ως πιστό αντίγραφο που αποκτήθηκε  με μεγάλη προσπάθεια από το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού  Λαογραφικού  Συλλόγου Γυναικών Προσκυνητών πριν λίγο καιρό στα πλαίσια δράσεων  του προγράμματος Leader . Την διαδικασία ενέταξε  στο πρόγραμμα ο υπογράφων ( Καρακωστίδης Νικόλαος) τότε ως μέλος του Δ.Σ της Αναπτυξιακής Ροδόπης  αλλά και επιμελήθηκε προσωπικώς την σύνταξη του φακέλου (αφιλοκερδώς) για υποβολή προς το Υπουργείο , ώστε το χωριό μας να αποκτήσει αυτά τα κομψοτεχνήματα Ευελπιστούμε  και  προσβλέπουμε πως το εκάστοτε Δ.Σ του Συλλόγου σε βάθος χρόνου  να λειτουργεί ως ο Θεματοφύλακας ,για την προστασία αυτών των εξαίρετων φορεσιών και να μην τις δούμε  να καταχρώνται από τυχόν  καιροσκόπους και εκμεταλλευτές, όπως έγινε πριν από 15 -20 χρόνια.   
                                    Στην φωτογραφία ιδιαιτέρως τιμητικό που  απεικονίζεται ο προπάππους μου Καρακωστίδης Χρήστος 98 ετών με την γιαγιά του Καρακωστίδου Θεοδώρα  86 ετών με τα πουτούρια και το στριφτό σαρίκι του ,που ήλθε στο Χατζηλάρι τον Οκτώμβριο  του 1922 από το χωριό Σύδιον ή Σιαχίνκιοι της Ανατολικής Θράκης.

Στο  2ο  Βιβλίο του (Φορεσιές της Θράκης 2) περιλαμβάνει την γυναικεία παραδοσιακή φορεσιά του δεύτερου μεγαλύτερου αριθμητικά προσφυγικού τμήματος του χωριού μας  που προέρχεται  από το  χωριό Μικρό  Μπογιαλίκι  της Βόρειας  Θράκης και βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Καβακλή .

Στην φωτογραφία απεικονίζεται  η γυναικεία φορεσιά του χωριού με την κλασσική
Μπογιαλικιώτικη  Τσούκνα , η οποία  είναι πιστό αντίγραφο των προσφάτως αποκτηθέντων  φορεσιών του Συλλόγου  μέσω του προγράμματος Leader
Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στον Κο Τοπαλίδη στην προβολή και διάδοση αυτού του εκπληκτικού έργου που θα παρουσιάσει στις 24 Απριλίου στο Διδυμότειχο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου