Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017
9 Μαρτίου : Ημέρα Ψησίματος της Τηγανίτας ή Λαλαγγίτας ( Σημερινής Κρέπας) στους Προσκυνητές Ροδόπης .
Άλλο ένα σημαντικό έθιμο που κουβάλησαν οι Ανατολικό-Θρακιώτες από το Σίδιον (Σιαχίνκιο) ερχόμενοι στο Χατζηλάρι το 1922. Άλλωστε τα Ζυμαρικά κατείχαν πολύ σημαντικό κομμάτι στην διατροφή τους .Ετσι σαν σήμερα ( 9 Μαρτίου ) στο Χατζηλάρι γινόταν το ψήσιμο της ΤΗΓΑΝΙΤΑΣ ( Κρέπα για τους Νεοέλληνες) πάνω στο ΣΑΤΣΙ (μαύρη πέτρα που έμπαινε πάνω στην πυροστιά ) στο τζάκι . Το έθιμο αυτό γινόταν αρχικά από αυτούς που είχαν κοπάδια και οι νοικοκυρές έφτιαχναν τις τηγανίτες προς τιμήν των τσομπάνων που είχαν και έβοσκαν τα πρόβατα τους. Πρώτος έτρωγε ο Τσομπάνος και μετά όλοι οι άλλοι.( Κάτι αντίστοιχο , αλλά σε Τυρόπιτα έκαναν για αυτούς που φύλαγαν τις αγελάδες , αλλά σε διαφορετική ημερομηνία.). Όμως πάρα πολύ γρήγορα άρεσε σ όλο το χωριό , και έτσι άρχισαν όλες οι Χατζηλαριώτισες να ψήνουν στο " Σάτσι " πολύ συχνά "Τηγανίτες". Η Τηγανίτα γινόταν με το περιβόητο " Κουρκούτι " με ντόπιο αλεύρι και δικό τους γάλα .Το ψήσιμο δε στην πέτρα τις έκανε νοστιμότατες . Προσφέρονταν σκέτες , με τυρί , βούτυρο , αλάτι , ζάχαρη , ή ότι γλυκό διέθετε η κάθε νοικοκυρά . Το μέγεθος και το σχήμα είχαν να κάνουν με την γούστο της κάθε νοικοκυράς. Σήμερα αρκετές κυρίες στο χωριό , κυρίως σύζυγοι παλιών κτηνοτρόφων θυμήθηκαν το έθιμο και έκαναν Τηγανίτες . Αυτό που δεν γνωρίζω είναι γιατί γινόταν αυτήν την συγκεκριμένη ημερομηνία ( 9 Μαρτίου). Πιθανόν να υπάρχει κάποια εξήγηση . Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι πρέπει να αφαιρέσουμε 13 ήμερες από την 9η Μαρτίου , αφού στην Ανατολική Θράκη το Ημερολόγιο ήταν κατά 13 μέρες πίσω σε σχέση με την Δυτική Θράκη-Ελλάδα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Καθως εψαχνα στο ίντερνετ την εικονα της τηγανιτας που θυμόμουν απο την γιαγια μου,μονο η δικη σας τηγανιτα αντιστοιχεί στις παιδικες μου μνημες,μηπως καταγράψατε την συνταγη;
ΑπάντησηΔιαγραφή