Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

9 Μαρτίου : Ημέρα Ψησίματος της Τηγανίτας ή Λαλαγγίτας ( Σημερινής Κρέπας) στους Προσκυνητές Ροδόπης .

Άλλο ένα σημαντικό έθιμο που κουβάλησαν οι Ανατολικό-Θρακιώτες από το Σίδιον  (Σιαχίνκιο) ερχόμενοι στο Χατζηλάρι  το 1922. Άλλωστε τα Ζυμαρικά  κατείχαν πολύ σημαντικό κομμάτι στην διατροφή τους .Ετσι  σαν σήμερα ( 9  Μαρτίου ) στο Χατζηλάρι γινόταν το ψήσιμο της ΤΗΓΑΝΙΤΑΣ ( Κρέπα για τους Νεοέλληνες) πάνω στο  ΣΑΤΣΙ (μαύρη πέτρα που έμπαινε πάνω στην πυροστιά ) στο τζάκι . Το έθιμο  αυτό   γινόταν αρχικά από αυτούς που είχαν κοπάδια  και οι νοικοκυρές έφτιαχναν τις τηγανίτες  προς τιμήν των τσομπάνων που είχαν και έβοσκαν τα πρόβατα τους. Πρώτος έτρωγε ο Τσομπάνος και μετά όλοι οι άλλοι.( Κάτι αντίστοιχο , αλλά σε Τυρόπιτα έκαναν για αυτούς που φύλαγαν τις αγελάδες , αλλά σε διαφορετική ημερομηνία.). Όμως πάρα πολύ γρήγορα  άρεσε σ όλο το χωριό , και έτσι  άρχισαν όλες  οι Χατζηλαριώτισες να ψήνουν στο " Σάτσι " πολύ συχνά "Τηγανίτες".  Η Τηγανίτα γινόταν  με το περιβόητο " Κουρκούτι " με ντόπιο αλεύρι  και  δικό τους γάλα .Το ψήσιμο δε στην πέτρα τις έκανε νοστιμότατες . Προσφέρονταν σκέτες , με τυρί , βούτυρο , αλάτι , ζάχαρη , ή  ότι γλυκό διέθετε η κάθε νοικοκυρά . Το μέγεθος και το σχήμα είχαν να κάνουν με την γούστο της κάθε νοικοκυράς. Σήμερα αρκετές κυρίες στο χωριό , κυρίως σύζυγοι παλιών κτηνοτρόφων θυμήθηκαν το έθιμο και έκαναν Τηγανίτες . Αυτό που δεν γνωρίζω είναι γιατί γινόταν αυτήν την συγκεκριμένη ημερομηνία ( 9 Μαρτίου). Πιθανόν να υπάρχει  κάποια εξήγηση . Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας  ότι  πρέπει να αφαιρέσουμε 13 ήμερες από την 9η Μαρτίου , αφού στην Ανατολική Θράκη το Ημερολόγιο ήταν κατά 13 μέρες πίσω σε σχέση με την Δυτική Θράκη-Ελλάδα.
Αυτές  παραπάνω στην φωτογραφία είναι  που άλλοι αποκαλούν τηγανίτες και άλλοι Λαλαγγίτες , την φωτογραφία μας την έστειλε ο Σιανκιώτης  Θεοδωρακάκης Αναστάσιος από την Θυρέα  Διδυμοτείχου  και  ψηνόταν στο  στρόγγυλο το Σάτσι , που μας έστειλε φωτογραφία ο συγχωριανός μας Σαραντίδης Ιωάννης απο την Θεσσαλονίκη. Επίσης όπως μας διορθώνει η Κα Παρασκελίδου Χρύσα και ο  Θεοδωρακάκης Αναστάσιος , επειδή ήταν η γιορτή των Αγίων 40  έλεγαν και μια σημαντική ευχή  :  
 
40 φάε  40 πιες και 40 δωσε ή  40 φάει 40 πιες  40 δώσε για ψυχή και 40 δέντρα φύτεψε

Σάτσι
Πυροστιά 

1 σχόλιο:

  1. Καθως εψαχνα στο ίντερνετ την εικονα της τηγανιτας που θυμόμουν απο την γιαγια μου,μονο η δικη σας τηγανιτα αντιστοιχεί στις παιδικες μου μνημες,μηπως καταγράψατε την συνταγη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή